top of page
  • Writer's pictureMax Martikainen

Freelancerin alihankinnassa piilee veroriski.

Päivitetty: 13. maalisk. 2023

Palkan sivukustannukset ovat kaataneet monia yrityksiä, kun pitkäaikaiset alihankintasuhteet on verotarkastuksen yhteydessä rinnastettu työsuhteiksi. Tälläisissä tilanteissa takautuvat palkan sivukustannukset voivat muodostua merkittäväksi kulueräksi eikä yllätys ole mieluisa palvelun tarjoajallekkaan. Verottajan tulkinnat on pehmentyneet vuosien mittaan, mutta suosittelen suhtautumaan tähän vakavuudella.


No tarkastellaan milloin työpanostaan myyvän yrittäjän tarjoama palvelu voidaan tulkita palkkasuhteeksi ja milloin ollaan turvallisilla vesillä.


Perinteisesti on painotettu toimeksiantajien määrää ja entiselle työnantajalle työskentelyä on pidetty raskauttavana. Verottajan nykyisen tulkinnan mukaan toimeksiantajien määrä ei kuitenkaan ole määräävä tekijä, etenkään aloittavalle yrittäjälle. Myös entinen työnantaja ainoana asiakkaana on hyväksytty. Jos siis ryhdyt yrittäjäksi niin sinulla ei edellytetä olevan saman tien lukuisia asiakkaita vaan yksikin riittää. On myös mahdollista, että ainoa asiakaskin on entinen työnantajasi. Tämä vaatii kuitenkin, että muodolliset ja tosiasialliset seikkat puoltavat yrittäjyyttä.


Seuraavassa on listattu yleisellä tasolla yrittäjän tarkistuslista. Jos toimintasi täyttää kaikki alla olevat vaatimkset niin riskisi on pieni, mutta suosittelen aina keskustelemaan oman talousasiantuntijan kanssa.


Tarkistuslista freelancer-yrittäjälle:
  1. Toimit yhtiömuodossa tai toiminimellä

  2. Olet hankkinut YEL-vakuutuksen

  3. Kuulut vaadittaviin rekistereihin (esim ALV ja ennakkoperintä)

  4. Et ole asiakasyrityksen toimitusjohtaja tai hallituksen jäsen

  5. Olette laatineet asiallisen toimeksiantosopimuksen (panosta sopimukseen)

  6. Sinulla on laaja itsenäisyys toimeksiantosi suorittamiseen

  7. Sinulla on yrittäjän riski (esim riski toimeksiannon päättymisestä)

  8. Jos työn suorittaminen vaatii kalliita työvälineitä niin olet hankkinut tai vuokrannut ne

  9. Mahdolliset toimiluvat on sinun nimissä (esim. liikennelupa)

Comentarios


bottom of page