top of page
  • Writer's pictureMax Martikainen

Näin ratkaiset yhtiökumppaneiden valuaatioriidan ilman kalliita konsultteja

Päivitetty: 16. tammik. 2023

Ei ole lainkaan tavatonta, että osakkaat ajautuvat yritystaipaleen aikana törmäyskussille esimerkiksi riskinottoon tai varojen jakoon liittyvissä asioissa. Erimielisyydet voivat edetä niin pitkälle, ettei yhteinen yrittäminen tule enää kysymykseen. Tällöin hankalaa tilannetta helpottaa, jos osakkaat ovat osakassopimuksella sopineet pelisäännöistä ja osakkeiden arvonmäärityksestä. Usein osakassopimusta ei kuitenkaan ole laadittu tai siinä ei ole sovittu pattitilanteen ratkaisemisesta.


Tilanne voi olla niin paha, että yritystoiminta loppuu ellei pattitilannetta saada purettua. Esimerkissä Jussi ja Petri omistavat JP OY:n 50/50. Osapuolet eivät saa hallitusta valittua eikä kumpikaan suostu työskentelemään toisen kanssa. Jomman kumman olisi myytävä osakkeet toiselle, mutta hinnasta ei päästä yhteisymmärrykseen.



1. Toinen haluaa luopua osakkuudestaan

Riskinkaihtaja Jussi nostaa kissan pöydälle ilmoittaa halukkuutensa luopua osakkuudestaan. Heillä ei ole osakassopimusta ja Jussin hintapyyntö on Petrin mielestä liian korkea. Osapuolet ymmärtävät, että syntynyt pattitilanne voi kaataa koko yrityksen.


Osakkaat kääntyvät talousasiantuntijan puoleen, joka ehdottaa suoraviivaista ja reilua Amerikan mallia. Asiantuntija antaa toimintaohjeet. Jussi ilmoittaa Petrille hinnan jolla on valmis myymään. Jos hinta on Petrille liian kova niin Jussi sitoutuu ostamaan Petrin osakkeet samaisella hinnalla.


Malli pakottaa Jussin miettimään osakkeille realistisen arvon. Jos hän ahneuksissaan pyytää liian kovaa hintaa niin hän luultavasti päätyy koko yhtiön omistajaksi ylihintaan.


Osapuolet ovat tyytyväisiä reilusta ratkaisusta. Pitkiä ja raastavia neuvotteluita ei tarvita. Lisäksi osakkeiden arvonmäärityksen teettämisestä syntyvät kustannukset säästetään.


2. Kumpikaan ei halua luopua osakkuudestaan

Mallia voidaan varioida, jos kumpikaan ei halua myydä. Tällöin Petri ja Jussi kirjoittavat suljettuun kuoreen summan, jonka ovat valmiita maksamaan toisen osakkeista. Tarjoukset avataan samanaikaisesti. Osakkeet saa se jonka tarjous on suurempi, mutta hän maksaa toisen kuoressa olevan summan.


Esimerkiksi jos Jussin tarjous 50.000 euroa ja Petrin 60.000 euroa niin Petri ostaa osakkeet Jussilta 50.000 eurolla.


Olemme käyttäneet onnistuneesti molempia variaatioita ja osapuolet ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä. Kauppa syntyy niillä ehdoilla, joilla ostaja on valmis ostamaan ja myyjä myymään. Lopputulos yleensä kirpaisee vähän molempia, jonka sanotaan olevan reilun kaupan merkki.




bottom of page