top of page
Writer's pictureMax Martikainen, KTM

Yhdistyksen kokous 3. Hallituksen merkitys ja vastuu

Yhdistyksen hallitus ja sen merkitys


Yhdistyksen hallitus on yhdistyksen toiminnan keskeinen toimielin, joka vastaa yhdistyksen edustamisesta, päätösten toimeenpanosta ja arjen hallinnosta. Vaikka hallituksen ilmoittaminen yhdistysrekisteriin on vapaaehtoista, se tuo käytännön hyötyjä. Kun hallitus on ilmoitettu yhdistysrekisteriin, myös muut täysi-ikäiset hallituksen jäsenet kuin puheenjohtaja voivat allekirjoittaa yhdistyksen muutosilmoitukset.


Yhdistyksellä on aina oltava hallitus ja vähintään yksi puheenjohtaja. Hallituksen kokoonpanon säännöt – kuten jäsenten lukumäärä tai sen vaihteluväli – on määriteltävä yhdistyksen säännöissä. Puheenjohtajan on oltava täysi-ikäinen ja asuttava Suomessa, ellei Patentti- ja rekisterihallitus myönnä lupaa poiketa tästä. Muut hallituksen jäsenet voivat olla vähintään 15-vuotiaita, mutta konkurssissa oleva henkilö ei voi toimia hallituksen jäsenenä.


Hallituksen tehtävät ja vastuut ovat laajat, ja niiden hoitaminen edellyttää huolellisuutta, yhteistyökykyä ja sitoutumista yhdistyksen päämäärien edistämiseen. Seuraavaksi tarkastelemme tarkemmin hallituksen roolia ja vastuita yhdistystoiminnassa.


Yhdistyksen hallituksen vastuut ja rooli


Yhdistystoimintaa ohjaa yhdistyslaki, ja yhdistyksen ylintä päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous. Kokouksia on kahdenlaisia: sääntömääräisiä ja ylimääräisiä. Kokous valitsee yhdistykselle hallituksen, joka voi toimia nimellä hallitus tai esimerkiksi johtokunta – molemmat viittaavat yhdistyslain tarkoittamaan toimielimeen.


Yhdistyksen ja osakeyhtiön hallitukset – eroavaisuudet


Osakeyhtiössä hallituksella on yleinen toimivalta, mutta yhdistyksissä tämä valta kuuluu yhdistyksen kokoukselle. Yhdistyksen hallituksen rooli on operatiivisempi ja keskittyy usein päivittäisten asioiden hoitamiseen. Hallituksen jäsenillä on usein myös erityistehtäviä, kuten rahastonhoitajan tai sihteerin roolit, ja lisäksi yhdistyksissä voidaan perustaa toimikuntia tai valiokuntia hoitamaan tiettyjä tehtäviä. Näissä toimielimissä voi olla mukana myös muita kuin hallituksen jäseniä, mutta hallitus koordinoi niiden toimintaa.


Pienissä yhdistyksissä hallituksen jäsenet saattavat vastata koko yhdistyksen operatiivisesta toiminnasta, mutta suuremmissa yhdistyksissä hallituksen apuna voi olla myös palkattua henkilökuntaa.


Hallituksen velvollisuudet ja huolellisuus


Yhdistyslain mukaan hallituksen on hoidettava yhdistyksen asioita huolellisesti yhdistyksen sääntöjen, kokouksen päätösten ja lain mukaisesti. Hallituksen tehtäviin kuuluu yhdistyksen kirjanpidon ja varainhoidon järjestäminen asianmukaisesti sekä yhdistyksen edustaminen ulospäin. Päätökset tehdään kollektiivisesti, eli kaikki jäsenet osallistuvat vastuuseen.


Huolellisuus on keskeinen velvollisuus. Hallituksen on esimerkiksi hankittava riittävästi tietoa päätösten tueksi ja vältettävä tarpeettomia riskejä. Esimerkiksi urheiluseuran hallitus ei voi perustellusti sijoittaa yhdistyksen varoja korkean riskin kohteisiin, mikäli tällainen toiminta vaarantaa yhdistyksen talouden.


Vastuu ja korvausvelvollisuus


Hallituksen jäsenet voivat olla henkilökohtaisessa korvausvastuussa, jos heidän toimensa tai laiminlyöntinsä aiheuttavat yhdistykselle tai muille osapuolille vahinkoa. Tämä vastuu syntyy, jos jäsen toimii tahallisesti, huolimattomasti tai vastoin yhdistyksen sääntöjä tai yhdistyslakia. Korvausvastuuta ei kuitenkaan ole, jos hallitus on toiminut huolellisesti ja yhdistyksen etua vilpittömästi tavoitellen.


Delegointitilanteissa vastuu ei katoa – hallituksen on valvottava, että delegoidut tehtävät hoidetaan asianmukaisesti. Valvonta voidaan toteuttaa esimerkiksi säännöllisillä raporteilla ja selvityksillä hallituksen kokouksissa.


Hyvä hallintotapa ja osaaminen


Jotta hallituksen toiminta on tehokasta ja vastaa yhdistyksen tarpeisiin, jäseniksi kannattaa valita henkilöitä, joilla on riittävästi aikaa, osaamista ja ennen kaikkea halua hoitaa yhdistyksen asioita. Hyvin laaditut pöytäkirjat ovat olennainen osa hyvää hallintoa – ne dokumentoivat päätöksentekoa, valmistelua ja toimintaa, ja niiden avulla hallituksen toimintaa voidaan arvioida ja perustella tarvittaessa.


Yhdistyksen hallituksen rooli ei ole vain muodollisuus; se on yhdistyksen toiminnan selkäranka. Aktiivinen ja huolellinen hallitus varmistaa, että yhdistys toimii tarkoituksensa mukaisesti ja saavuttaa sille asetetut tavoitteet.

Comments


bottom of page